Het multifunctionele dak

‘Platte daken kun je ontwikkelen en inrichten. Je kan ze bebouwen en verduurzamen. Ze vormen een onontgonnen gebied vol mogelijkheden,’ zegt Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK. De toekomst van verduurzaming? Het multifunctionele dak.

Het multifunctionele dak

De afgelopen jaren hebben groendaken een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo is er sinds 2016 ruim 1 miljoen vierkante meter groen dak bijgekomen op daken gemaakt door DAKMERK dakaannemers, blijkt uit cijfers. Dit is 100 hectare groen: een oppervlakte van meer dan 140 voetbalvelden.

Voordelen

De voordelen volgens Van Noordenne? Groendaken geven meer biodiversiteit. Ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en een betere leefomgeving voor mens en dier. Ze vangen water op bij stortbuien, wat het riool op piekmomenten ontlast. De beplanting en de grond op het dak maken dat er minder warmteverlies is. En ook dat de zon niet rechtstreeks op het dak schijnt, waardoor het binnen minder warm wordt. Een groendak heeft trouwens sedum als standaard bedekking, dat werkt als een soort CO2-spons. En, o ja: groendaken leveren een wezenlijke bijdrage aan verduurzaming en aan het behalen van klimaatdoelstellingen.

Indrukwekkend

‘Om even in de vergelijking van zojuist te blijven: de afgelopen jaren hebben de DAKMERK dakaannemers zo’n 300 voetbalvelden aan multifunctioneel dak tot ontwikkeling gebracht. Dat vind ik indrukwekkend. Naast groendaken gaat het dan vooral ook om energiedaken. Daken met zonnepanelen die ons onafhankelijker maken van olie en gas – een absolute noodzaak. De opgewekte stroom hoeft ook niet ver te reizen. En zonnepanelen op het platte dak houden het landschap groen. Energiedaken zijn dus goed voor het milieu, de groene omgeving én voor de portemonnee. 'Wat wil je nog meer?’

Mogelijkheden

Deze vraag beantwoordt Van Noordenne zelf. ‘Je wil dat we het Nederlandse dakareaal tot ontwikkeling brengen en inzetten in de strijd tegen de klimaat- en energiecrisis. Dit wil je uitsluitend doen met behulp van de allerbeste dakaannemers van Nederland. Je wil namelijk dat iedereen die meedoet aan deze ontwikkeling – bedrijven en particulieren – verzekerd is van een kwaliteitsdak met 10 jaar garantie op waterdichtheid van de dakbedekking. Zodat de ontwikkeling ook écht lonend en duurzaam is. Kijk, net als een polder kan je platte daken ontwikkelen en inrichten. Je kan ze bebouwen en verduurzamen. Ze vormen een onontgonnen gebied vol mogelijkheden.’

Oprechte zorgen

Die ontwikkeling mag alleen niet ten koste gaan van de kwaliteit, benadrukt Van Noordenne. Helaas is dakdekker geen beschermd beroep. En ook niet elke hovenier heeft verstand van daktuinen. Of wat als je de zonnepanelen op je dak niet goed laat installeren en het begint te waaien? Dat zijn oprechte zorgen. ‘Daarom kiezen heel terecht steeds meer opdrachtgevers voor een DAKMERK dakaannemer. Dat is een goede zaak. Net zoals het een goede zaak is dat deze zeer deskundige vaklui aan heel strenge eisen moeten voldoen, zoals eindinspectie door een onafhankelijk keuringsinstituut. En zeker ook niet onbelangrijk: dat ze zélf de nieuwe generatie dakdekkers helpen opleiden. De ontwikkeling van het platte dak is belangrijk voor de toekomst. En wie behoort die toekomst toe?’

Deel het artikel:

DAKMERK dakaannemers vestigen een record. In 2023 leverden ze meer dan 400.000 m2 op aan multifunctionele daken. Dit blijkt uit cijfers van DAKMERK, dat sinds 2016 de groeicijfers bijhoudt. Opdrachtgevers investeren meer in kwaliteit en zekerheid.

Waterdaken zijn in opkomst. Net als groendaken spelen ze een steeds belangrijkere rol in de waterbeheersing, zeker in de verstedelijkte gebieden. Maar risico’s zijn er ook, weet Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK.

De meerwaarde van het multifunctionele platte dak – en dat op korte termijn