De mogelijkheden van platte daken voor woningcorporaties

Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland telt maar liefst zo’n 400 miljoen vierkante meter aan platte daken. En daar komt jaarlijks zo’n tien tot vijftien miljoen vierkante meter bij. Die daken worden niet altijd even goed benut, maar er zijn ook genoeg ontwerpen die wél de potentie van een plat dak laten zien.

De mogelijkheden van platte daken voor woningcorporaties

Ook voor woningcorporaties betekent een plat dak automatisch nieuwe mogelijkheden. Niet per se voor nieuwe huisvesting, maar wel voor bijvoorbeeld energiebesparende zonnepanelen of een daktuin die (onder meer) het wooncomfort van de bewoner vergroot.

Zonnepanelen op witte daken

Sterker nog: de klimaatdoelstellingen waar woningcorporaties mee te maken hebben, gaan hand in hand met de opties die platte daken bieden. Dit soort daken is namelijk uitermate geschikt voor zonnepanelen. Niet alleen vanwege het feit dat het gezien de vorm makkelijker zonlicht opvangt, maar ook omdat zonnepanelen eenvoudiger op een plat dak geplaatst kunnen worden dan op andere daken. Zeker in combinatie met witte dakbedekking, die de warmte van de zon juist reflecteert, kan de keuze voor zonnepanelen op een plat dak zeer efficiënt zijn.

Groene daken met extra bescherming

Een tweede optie – hoewel het een het ander natuurlijk niet hoeft uit te sluiten – is het plaatsen van een daktuin op het platte dak. Groene daken zijn niet alleen aangenaam voor het straatbeeld en de toevoeging van natuur in de bebouwde omgeving, ze zorgen er ook voor dat regenwater beter verwerkt kan worden. Daarnaast biedt zo’n groene ‘laag’ over het platte dak ook bescherming voor het dak zelf, waardoor het langer meegaat. Het derde voordeel van een daktuin is dat het in de zomer minder warm wordt – en dat scheelt weer de nodige airconditioning.

Gegarandeerde kwaliteit dankzij DAKMERK

Als woningcorporatie wil je graag je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen klimaatverandering, maar moet het óók financieel aantrekkelijk zijn. Om die reden biedt DAKMERK tien jaar garantie op de waterdichtheid. Deze garantie is ondergebracht bij een waarborgfonds, zodat de garantieverplichtingen altijd nagekomen worden, ook wanneer een dakaannemer door insolventie in gebreke moet blijven. In combinatie met de gegarandeerde kwaliteit dankzij steekproefsgewijze controles en certificaten, is de keuze voor DAKMERK snel gemaakt.

Deel het artikel:

DAKMERK dakaannemers vestigen een record. In 2023 leverden ze meer dan 400.000 m2 op aan multifunctionele daken. Dit blijkt uit cijfers van DAKMERK, dat sinds 2016 de groeicijfers bijhoudt. Opdrachtgevers investeren meer in kwaliteit en zekerheid.

Waterdaken zijn in opkomst. Net als groendaken spelen ze een steeds belangrijkere rol in de waterbeheersing, zeker in de verstedelijkte gebieden. Maar risico’s zijn er ook, weet Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK.

De meerwaarde van het multifunctionele platte dak – en dat op korte termijn