De mogelijkheden van platte daken voor woningcorporaties
Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland telt maar liefst zo’n 400 miljoen vierkante meter aan platte daken. En daar komt jaarlijks zo’n tien tot vijftien miljoen vierkante meter bij. Die daken worden niet altijd even goed benut, maar er zijn ook genoeg ontwerpen die wél de potentie van een plat dak laten zien.

Ook voor woningcorporaties betekent een plat dak automatisch nieuwe mogelijkheden. Niet per se voor nieuwe huisvesting, maar wel voor bijvoorbeeld energiebesparende zonnepanelen of een daktuin die (onder meer) het wooncomfort van de bewoner vergroot.
Zonnepanelen op witte daken
Sterker nog: de klimaatdoelstellingen waar woningcorporaties mee te maken hebben, gaan hand in hand met de opties die platte daken bieden. Dit soort daken is namelijk uitermate geschikt voor zonnepanelen. Niet alleen vanwege het feit dat het gezien de vorm makkelijker zonlicht opvangt, maar ook omdat zonnepanelen eenvoudiger op een plat dak geplaatst kunnen worden dan op andere daken. Zeker in combinatie met witte dakbedekking, die de warmte van de zon juist reflecteert, kan de keuze voor zonnepanelen op een plat dak zeer efficiënt zijn.
Groene daken met extra bescherming
Een tweede optie – hoewel het een het ander natuurlijk niet hoeft uit te sluiten – is het plaatsen van een daktuin op het platte dak. Groene daken zijn niet alleen aangenaam voor het straatbeeld en de toevoeging van natuur in de bebouwde omgeving, ze zorgen er ook voor dat regenwater beter verwerkt kan worden. Daarnaast biedt zo’n groene ‘laag’ over het platte dak ook bescherming voor het dak zelf, waardoor het langer meegaat. Het derde voordeel van een daktuin is dat het in de zomer minder warm wordt – en dat scheelt weer de nodige airconditioning.
Gegarandeerde kwaliteit dankzij DAKMERK
Als woningcorporatie wil je graag je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen klimaatverandering, maar moet het óók financieel aantrekkelijk zijn. Om die reden biedt DAKMERK tien jaar garantie op de waterdichtheid. Deze garantie is ondergebracht bij een waarborgfonds, zodat de garantieverplichtingen altijd nagekomen worden, ook wanneer een dakaannemer door insolventie in gebreke moet blijven. In combinatie met de gegarandeerde kwaliteit dankzij steekproefsgewijze controles en certificaten, is de keuze voor DAKMERK snel gemaakt.
Deel het artikel:
Lees meer
DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak, registreert sinds 2016 cijfers over multifunctionele platte daken. In 2022, zo blijkt, is er bijna 155.000 m2 aan energiedaken bijgekomen. De toename is deel van een trend.
‘Platte daken kun je ontwikkelen en inrichten. Je kan ze bebouwen en verduurzamen. Ze vormen een onontgonnen gebied vol mogelijkheden,’ zegt Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK. De toekomst van verduurzaming? Het multifunctionele dak.
‘Jongeren kunnen het dak op,’ lacht Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK. Vanaf maandag 6 maart 2023 maakt het keurmerk voor platte daken jongeren enthousiast voor het leer/werk-traject van dakdekker. Dit met een landelijke campagne: ‘Job aan de Top!’